Bloggskikk, hotlinking og kommentarer

Bloggskikk

Noe som plager meg og Thomas for tiden er at folk har dårlig bloggskikk. Hvis man skriver om noen så synes jeg at man SKAL linke til bloggen, helst bloggposten man skriver en kommentar til. Da vil de fleste få et «ping» på sin blogg om at noen har lenket til din post. Link til en du skriver om selv om du ikke liker bloggen hans/hennes.

Tar du og “låner” et blogginnlegg, bilde eller video fra noen er det bare rett og rimelig at du linker til dem. Forøvrig les Thomas sin artikkel angående bildebruk på internett.

Hotlinking

Jeg har i det siste funnet en del bilder som jeg jeg har tatt og som er her på bloggen blitt brukt på andre blogger. De har bare kopiert adressen til bildet. Å søke på bilder via google og så kopiere adressen til bilde og så lime inn i sin teksteditor på bilde blir da å «hotlinke» til et bilde. Du stjeler da båndbredde fra andre. Jeg er IKKE for dette.

Skal man gjøre dette på en ryddig måte så skal man lagre bildet lokalt og så laste det opp på sin egen blogg. Da er det viktig å kreditere den som har tatt bildet. Tar du et bilde fra min blogg som jeg har tatt/laget så lenk til det. Jeg har ikke noe i mot at du bruker bildene, men du skal linke tilbake til min blogg.

Det kan se slik ut:

Liten reklame på Times Square

Foto: Patrick Leisegang

Jeg synes at navnet skal lenkes for da kan personen som har tatt bilde se om noen har klikket på lenken og se selv at bildet hans/hennes er brukt. Det er en ryddig måte.

Det at du fant det på google er IKKE OK som kildehenvisning. Google bare henter ut bilder fra alle andre nettsider.

Jeg vet at jeg er dårlig til å gjøre dette. Og har ikke gjort det tidligere! Det skal jeg endre på og har begynt i det små :)

Kommentarer

Når du svarer på en kommentar gjør du det på din blogg eller går du til forfatteren av kommentarer velger den øverste posten og så skriver et svar der. Det er en ganske vanlig måte å svare på kommentarer. Den er SYKT uryddig! Tråden i «diskusjonen» er svært vanskelig å følge og jeg liker i grunnen ikke å få kommentarer som ikke omhandler posten i det hele tatt. Fint om du kommenterer men hold deg til «temaet» som posten tar opp. Du kan jo lenke til din post hvis du har skrevet et eget innlegg som tar opp samme emne, men ikke bare skriv «Fin blogg. Se min blogg her www.leisegang.no» Sånne kommentarer er slik man skriver i en «gjestebok» lignende post eller side.

Har du funksjon med trådede kommentarer så bruk den for all den er verdt. Har du ikke så kan du gjøre det slik,

@patrick Synes du kan roe deg litt nå med å si hva vi skal gjøre og ikke gjøre!

Hvis du vil skrive noe til meg som ikke har noe med noen av mine poster så skriv det i min gjestebok!

Inspirasjonen for dette innlegger er i hovedsak hentet fra min frustrasjon og fra Thomas.

 

14 thoughts on “Bloggskikk, hotlinking og kommentarer

 1. Helt enig med det du sier! Dessverre faller jeg innenfor fjortiskatergorien når det gjelder blogger, så det hender jeg må svare på vedkommendes blogg i tillegg til min egen, for at de i det hele tatt skal få et svar på det de måtte lure på. Synd, men sånn er det. Men generelt sett svarer jeg kun på min egen blogg av de samme grunner du har skrevet her :)

  Og det med bilder er jeg fullstendig enig i! Når bildene er tatt av privatpersoner blir de både linket til og kreditert. Er det derimot snakk om pressebilder til et band o.l., velger jeg å ikke gjøre det, da bildene allerede er lagt ut for at hvem som helst skal kunne bruke dem.

  Håper flere får øynene opp om hvordan å blogge ordentlig fra nå av!

 2. Folk gjør som de har lyst til -og de som ikke har folkeskikk kan bli uglesett av mange. Jeg har nok blitt mindre opptatt av hva andre mener og tror om meg med tiden -og derfor gjør jeg igrunn mer akkurat som jeg vil.

  Ang hotlinking (og nå lenker jeg til et innlegg på egen blogg -som jeg igrunn synes kan være litt betenkelig): det går an å beskytte seg.

  1. Jeg har faktisk lest den artikkelen. Tror jeg fant den via Martin Bekkelund sin blogg. Vurderer å gå til det skrittet. Men vil egentlig ikke gjøre det. Hvis de referer til kilden så er alt bra.

   Har ikke noe i mot at du lenker til egen blogg. Det er relevant til dette innlegget så da mener jeg det er greit å legge inn lenke :)

 3. Men er de interessert i et svar så bør de klare å sjekke samme posten ved en senere anledning. flere og flere blogger har mulighet for varsling via epost hvis det kommer flere kommentarer.

 4. Det at du fant det på google er IKKE OK som kildehenvisning. Google bare henter ut bilder fra alle andre nettsider.

  Google benytter seg av opt-out, altså at du som bruker må si fra om du ikke liker at ditt innhold blir brukt eller cachet på deres sider. Hvorfor skal ikke andre nettsider få benytte seg av det samme? Fordi google er stor? Er det greit om man er stor?

 5. Neida… En vesentlig tilføyelse: En del store norske aktører (NRK og Aftenposten for å nevne de første jeg kom på) har en «opphavsrett-lenke» nederst. En kjapp titt på NRK sin viser at de ikke har formulert noe om problemstillingen. Allikevel indekserer Google tekst fra nettsidene. De bedriftene bør vel ha ansatt eller tilgang til mer kompetente personer om temaet enn oss.

 6. picxx: Innmari godt poeng du har der. Det satte meg ut litt. Poenget kunne (burde) igrunn vært en egen blogg-post. Men…

  Google reader (feks)… den leser feed'er fra de bloggene man vil abonnere på. Pingomatic og andre ping/indekseringstjenester dytter tekst rundt omkring. Flere andre roboter indekserer også bilder. Nettleserene har en lokal cache som kan være en ulovlig kopi. RAM i servere og rutere mellomlagrer eksemplarer av verket (=tekst/bilde).

  Å stille krav til alle som blogger at de legger inn:
  User-agent: *
  Disallow: /

  …i robots.txt, velger noindex i meta og begrenser feed'en for å kunne være i nærheten av å kunne påberope seg opphavsrett virker veldig urimelig. Poenget med blogg er tross alt kommunikasjon.

  Selv har jeg stengt ute en del av opt-out'ene (spesielt de som titter etter bilder). I tillegg holder jeg meg i stor grad vekk fra og stenger ute tjenester som kopierer hele innlegg. Ang opphavsrett hos meg er alt gjort tilgjengelig for at besøkende skal kunne "se og lese på skjerm" (et uttrykk brukt av Kopinor) -bortsett fra litt som jeg har spesifisert som GPL. Er det rimelig at jeg kan stille betingelsen om at lagring på annen måte ikke er lov? Jeg tror det. Norsk rettsvesen har såvidt jeg vet ikke vurdert problemstillingen.

  Det hadde vært interessant å få en uttalelse fra Jon Bing eller Olav Torvund om temaet. Jeg tviler på at de gutta gidder å bruke tid på tullete spørsmål om trivialiteter fra oss (som alle bloggere egentlig bør lure på) -men Bing har da ihvertfall vært veileder ved juridisk fakultet for en særavhandling om et nærliggende tema (Internett og jurisdiksjon).

 7. Tilbaketråkk: 11 tips for å bli en bedre blogger | WordPress tips og triks på norsk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.