Reiserapport: Colombia & New York

Reisen varte fra 28/2 til 14/3

I reisefølget på turen var: Stein Bjørkholt(Reiseleder og pastor i Randesund Misjonskirke), Willy Tangstad, Familien Coward(Gunnar, Marianne, Daniel, Maria og Erik, Maggie(min mamma) og jeg(Patrick).

Lørdag 28/3

img_2195La oss begynne på begynnelsen. Vi ankom Oslo Lufthavn Gardermoen tidlig lørdag morgen. Flyet vårt skulle gå klokka 1105 men var litt over en time forsinket så vi måtte booke om pga for dårlig tid på Newark Airport(New York). Det gjorde at vi måtte fly om Houston(Texas) for å komme til Bogotá.

Når vi kom til Newark så var flyet videre til Houston litt forsinket, men vi håpet at vi kom til å rekke flyet videre. Det var planlagt å ta av klokka 1915. Det måtte bare gå. Når vi boardet flyet et god stund etter planlagt så begynte tiden å renne ut og klokken 2030 satt vi fortsatt i flyet og ventet på at de skulle fikse en hydraulisk feil i høyre vinge. Dette gjorde at vi mistet flyet vårt fra Houston til Bogotá. Når klokken nærmet seg 22 lokal tid så tok endelig flyet av. Vi hadde mistet flyet videre og måtte overnatte i Houston.

Sålangt så var alle fly vi tok forsinket og alle fly vi skulle ta på tiden! Er det ikke typisk!

Søndag 1/3

Continental Airlines setter oss opp på hotell med frokost. Høres bra ut med det første. Transport til hotellet derimot var verre. Det var ingen taxier utenfor flyplassen klokken 0030 lokal tid. Så å si alle ansatte på flyplassen har gått hjem og vi er alene på flyplassen. Når vi endelig klarte å få oss noen taxier, vi trengte en del for det var 19 som venta på taxier, og kommet til hotellet så var klokka blitt 02 på natta!

Vi stod opp i 9 tiden og spiste frokost fram til ca kl 10. Senga i Houston var fantastisk. Etter å ha vært nesten 1 døgn på fly og flyplasser hadde en skummadrass på gulvet vært bra!

Etter frokost så havnet vi på en gudstjeneste som var på hotellet. Stein fortalte litt om at vi var forsinket pga flyet og litt om hva vi skulle gjøre i Colombia. Pastoren i kirka klarte å få trykt ut at vi var fra New Holland (som forøvrig er et traktormerke og en plass nede ved Australia eller noe) så Stein måtte påpeke at vi var fra Norge da! Amerikanere har jo som alle vet ikke peiling på geografi! Menigheten var ganske liten, det var ikke mere enn 20-30 der så oss 9 fylte godt opp. Vi ble tatt godt imot og det va veldig koselig der. Vi fikk og med oss kollekten til arbeidet vi skulle gjøre i Colombia.

img_2206

Utenfor flyplassen

img_2208

Bil som kjørte til parkeringsområdene

Etter gudstjenesten drar vi tilbake til flyplassen og klager på hvor dårlig service vi fikk kvelden før. De vil ikke gi tilbake de pengene vi måtte bruke av egen lomme for å komme til hotellet men de kan gi oss «voucher» det vil si en lapp som er verdt penger, men ikke kontanter. Så vi bruker det på lunsj. Vi har masse å bruke og ca 35 dollar som var igjen ble brukt på å kjøpe masse godteri :) Jeg hadde spagetti med kjøttboller fra Sbarros, vanvittig godt!

Flyet videre fra Houston til Bogotá går ca klokken 16 og er framme i 22 tiden. Der ble vi møtt at Øyvind og Maria Slåtta og vår sjåfør señor Anderson.

Her er et bilde av bilen som vi kjørte hele oppholdet vårt i Bogotá. Bussen hadde bladfjærer noe som gjorde at alle bussturer ble utrolig humpete!

img_2499

Bussen vi kjørte

Mandag 2/3

Våknet i 06 tiden og dusjet. I Colombia er det ikke alle som har varmtvann i dusjen. I det huset vi bodde i var det 4 eller 5 dusjer, men bare 1 hadde varmt vann og det synes jeg bare var lunka, men det var bedre enn bare kaldtvann!

Frokosten bestod av omelett, croissanter og nypresset juice. I 8-tiden reiste vi nedover til La Vega for å besøke Jakobs Hus. Vårt opphold ble litt amputert der pga forsinkelsene med flyene.

Vi ble veldig godt mottatt på Jakobs Hus og alle sammen satt i en ring og presenterte seg, Det var ca 15 jutter og jenter der nå for tiden. Vi skulle bruke dagen der til å male og leke med barna. Dugnaden var ganske dårlig organisert, men vi ordnet det meste selv og fikk begynt å male litt :) Det er fire like hus der og ett administrasjonshus. img_2384De fire husene hadde forskjellige farger på vinduskarmene og nå skulle alle hjørne og sidesøylene males i vindusfargen. Drygolinmaling og rundkoster finnes tydeligvis ikke i Colombia så flate koster var det som var. Tynner derimot er svært populært for malingen må holde langt, men blir da veldig tynn og vanskelig å male med. Stein reiste inn til sentrum og fikk kjøpt noen ekstra bøtter til å ha maling i og to ruller. Da gikk arbeidet mye fortere og vi kom godt i gang. Treverket var knusktørt og rett etter vi hadde malt ett strøk så så det ut som om vi hadde flekket litt på veggen! Selv om ting ikke var like enkelt som det kanskje ville vært i Norge hadde vi godt mot og ga ikke opp. Vi smilte og lo og lekte med barna.

Lunsj var en suppe med kylling, urter og grønnsaker. Ris og salat kom på en tallerken ved siden av.  Gøy å smake colombiansk mat. Til drikke vikk vi nypresset ananas juice. Etter mat fortsatte vi å male.

img_2255

Maria blir intervjuet av Willy. Øyvind til venstre i bildet

Stein i toppen av klatrestativet som ble laget på dugnaden

Stein i toppen av klatrestativet som ble laget på dugnaden

Kveldsmat var spagetti og kjøttdeig og ble servert i 20 tiden. Veldig godt med mat etter en lang dag! Temperaturen der nede var bukse og t-skjorte. Vi la oss ganske tidlig ca 22 tiden.

Tirsdag 3/3

Stod opp i 7 tiden og spiste frokost litt senere. Fikk vite at de barna som var der stod opp i 5 tiden ordnet seg og gikk til skolen som begynte klkka halv sju! Vi har det fint i Norge!

Frokosten bestod av ett egg og en arepa(brødlignende sak laget av maismel egg og salt) med en skive ost oppå. Drikke var kakao. Etter frokosten var det å male og leke videre med barna. Dessuten så ble det plantet ca 200 trær som skal bli til en hekk lignende ting om en stund.

img_2271

Appelsin

Jakobs Hus har vært en gård og de har nå ca 200 høner som står i et bur. De har og 1 gris, 1 ku og 1 kalv. Her spises appelsin, sitron, lime og banan rett fra treene. For å få hull på appelsinskallet så kastet man bare appelsinen i bakken eller spiddet den på en påle som det var nok av på området. Appelsinene smakte mye bedre der nede enn de vi får i Norge synes jeg!  Alle fjellsidene der nede er knallgrønne og det er en del fargerike blomster og fugler. Sjeldent å se fjell for det er trær og busker over alt.

De barnene som er på Jakobs Hus har et opplegg som går ut på at de har samtaler i grupper, konfliktløsning og det er tilknyttet en psykolog til prosjektet. Jakobs Hus tar barnene ut fra familien i opptil ett år og lar de være barn, men tar ikke vekk ansaret fra familien. De må fortsatt betale tøy utgifter til tøy og lignende.

Maria leker med ungene

Maria leker med ungene

Alle på Jakobs Hus :)

Alle på Jakobs Hus

De hadde den sykeste vannsklia du kan tenke deg der! De rullet ut plast nedover en bakke helte såpevann på og kastet seg nedover. En av ungene tok dobbel salto og føyk gjennom en busk før han stoppet lang nede i bakken!

I 16 tiden så gikk turen tilbake til Bogotá og vi skulle ut å spise med de norske  som jobbet der, Jan Tore og Åshild(De reiser rundt i de fleste landene i Sør-Amerika i et halvt år :) ) ble og med. Valgene på menyen bestod av 300 eller 500 gram biff. Øyvind spøkte med at 300 gram var barnemenyen. Så da ble det stor indrefilet av okse på meg! Etter middagen kom dessertvognen og her ble det og forsynt seg godt! Vi «rullet» hjemover i 2330 tiden.

Onsdag 4/3

Sov litt lenge så var ikke oppe før i 8 tiden. Denne dagen var vi innom kontoret til Misjonen for å høre hva de gjør for kvinner og barn (menneskerettigheter) og vld i hjemmet. Det er nesten vanlig å bli slått av mannen/faren i Colombia og dette er noe som de prøver å endre holdninger til. Lovene mot dette blir ikke praktisert på en god nok måte. Ved å gi kvinner og barn egenverdi og selvtillig og at mennene med familier i tilknytning til kirken bli kurset i hvordan ting skal gjøres så endres holdninger. Hvis mennene slutter å slår så lærer barna at de ikke skal slå når de blir eldre.

Etter at vi hadde vært på kontoret så bar turen til Cerro de Montserrat. En fjelltopp i Bogotá med en kirke på toppen og vanvittig fin utsikt utover sletten som byen ligger på. Det var ganske disig så utsikten var ikke på topp men fikk sett en del. De fleste husene i Bogotá er ikke høyere enn 3 etasjer og som regel bygget av murstein av de som bor i huset. Selvbygd er IKKE velbygd!

img_2508

I gondolen på vei opp på Montserrat

Oppe på fjellet så vi en vanvittig stort insekt det målte ca 20 cm i diameter. Se finger i venstre hjørne!

img_2513

Den var bare SYK!

På veien tilbake til huset så passerte vi den plassen som Ansgarskolen hadde kjærlighetsbrigade. De blir overvåket av politieskorte. De hjemløse blir vasket, klippet, får rent tøy og mat++ Det er stor trengsel. Dette skjer 4 ganger i året.

Stedet blir kalt L området. Det bor 3-5000 i to gater. Det var fælt og de som var der inne var helt svarte av skitt. Et fælt syn! Mange forlater aldri dette området. Hvis noen der inne dør så blir de gitt til noen som kommer forbi med traller og blir kastet i en kontainer eller så blir de kuttet opp og puttet i plastposer og blir hevet i søppelen. Det er disse menneskene kjærlighetsbrigaden hjelper.

På kvelden var vi i «La 63» El Pacto menigheten. Vi ble tatt godt i mot og Stein talte på norsk og Øyvind oversatte til spansk. Han talte om de 4 B’ene.

Stein taler og Øyvind oversetter

Stein taler og Øyvind oversetter

Torsdag 5/3

Denne dagen skulle vi besøke Gloria på senteret Esperansa som betyr håp. Det er et dagsenter for barn i alderen 5-18 det er ca 200 barn der. De kommer i to puljer en fra klokka 9-12 og den andre fra klokka 13-16. De får mat og kan leke og bare være barn der. Gloria startet dette arbeidet i 1996 med hjelp fra Norad, men de siste årene så er det midler fra Arna Misjonsmenighet samt noe støtte fra Randesund, Lyngdal og den Colombianske stat som driver senteret.

img_2564

Jenta til venstre ble straffet med å bli holdt under vann. Gloria til høyre

Barna som går her kommer fra fattige familier hvor barna har jobbet på gata. De kommer til senteret for å bare være barn. Mange av de blir og mishandlet og slått. Ei jente sa at hvis hun gjorde noe galt så puttet faren hodet hennes under vann. Så bar turen tilbake til huset for å hente bagasjen og komme oss til flyplassen for å ta flyet til Cartagena klokka 1530.

I Cartagena var det nærmere 30 grader ute, men det blåste veldig. Det var også veldig høy luftfuktighet. Vi kom oss inn på hotellet og gikk ut å spiste etterpå på «Crepes & Waffles» rett over gaten. Der bestilte jeg Crepes med kalvekjøtt. Det var veldig godt. Så var det litt sightseeing nedover hovedgaten og tilbake og få litt søvn.

Fredag 6/3

Frokost klokken 9 og så var det å gå til stranda. Tok ca 20 minutter å gå for vi ville ikke på stranda rett over veien for hotellet. Var litt for mye bølger der. Været denne dagen var like varm og solen varmet kanskje litt mere synes jeg.

Etter lunsj på hotellet så satt vi litt utenfor ved bassenget. I 5 tiden var vi på et kjøpesenter, Caribe Plaza. Kostet 8.000 pesos(24kr) å ta taxi dit. Taxi er bilig og greit.  Jeg fikk kjøpt en haug med T-Skjorter på senteret. Tror det ble 7 stykker.

Caribe Plaza nede til venstre. Hotellet vårt oppe på midten litt til høyre.

Caribe Plaza nede til venstre. Hotellet vårt oppe på midten litt til høyre.

Vi spiste og middag på senteret. Taco ble det jeg spiste. Var veldig godt. Fersk guacamole er ganske godt egentlig! Har ikke pleid å like det. Gøy med nye typer mat.

Fredag 7/3

Vi stod opp litt over 6! for å spise frokost klokka 7 for så å ta en båt ca 1 time ut i havet til en øy. Denne båten gikk desverre ikke pga for høy sjø :( Jeg og mamma dro tilbake til senteret og denne gangen fant jeg en del tøy til :) Så tilbake til felles lunsj. Vi har egentlig spist sammen hele turen til nå :)

Klokken 15 dro vi samlet til gamlebyen og var der hele kvelden. Der traff vi en gammel sjømann som hadde jobbet i Rasmussens Rederi i Norge. Han kunne en del norsk. Så tok vi hestedrosje tilbake til hotellet sent på kvelden.

Søndag 8/3

Frokost klokken 9 og så tok vi en båt ovet til en øy ca 10 miutter fra stranden. Samtlige på turen ble solbrente. Jeg ble veldig solbrent på ørene, i armhulen, på tærne og rett over badeshortsen på sidene selv om jeg hadde smurt meg med faktor 30! Det var passe store bølger når vi skulle tilbake men vi hadde en båt som tok bølgene veldig godt.

Middag klokken 17 og da var det biff som stod på menyen denne gangen nøyde jeg meg med 400 gram :P Klokken 19 møtte vi Stein og Willy som hadde vært i Baranquilla på gudstjeneste. Dro inn til gamlebyen og satt på cafe.

Mandag 9/3

Frokost klokken 9 og så tok vi en taxi opp på en fjelltopp som det var et gammelt kloster på. Så bar turen tilbake til Bogotá.

Meg utenfor klosteret med turistområdene i bakgrunnen

Meg utenfor klosteret med turistområdene i bakgrunnen

Dovendyret og Erik oppe ved klosteret

Dovendyret og Erik oppe ved klosteret

Tirsdag 10/3

Stod opp grytidlig 0430! Flyet går ikke før klokka 09, men vi må møte 3 timer før flyet går. Nå er det New York som er neste stoll på turen vår. Vi landet ca klokken 16 på Newark og sa ha det til Stein og Willy som skulle tilbake til Norge.

Kom til hotellet ca 17 og sjekket inn. Vi hadde et veldig stort rom. Tekjøkken, 3 walk-in closets, stue, soverom og bad. Det må ha vært 50 kvadrat. Familien Coward fikk en suite med 7 walk in closets, tekjøkken, 2 soverom, 2 bad og stue. tipper det var nærmere 100 kvadrat. Gikk litt rundt i byen etter at vi hadde ordnet oss og la oss ganske tidlig. Hotellet heter Salisbury Hotel og ligger på 57ST ca 200 meter fra fra Central Park og 900 meter fra Times Square.

Onsdag 11/3

Frokost klokka 9 før turen gikk til Woodbury Common ca klokka 10. Det var 1 time utenfor New York. Der er det et svært outlet. Alle de store merkene har butikker her til veldig rabbaterte priser. Fant meg et par bukser noen t-skjorter til og 2 gensere +++

Var innom Bloomingdales, rådyrt butikkcenter! Så endte opp på en H&M butikk ikke langt vekke. Handlet et par skjorter, 2 t-skjorter til og en kosebukse :P

Vi gikk ned til Times Square og spiste. Jeg hadde spaghetti og kjøttboller :)

Liten reklame på Times Square

Liten reklame på Times Square

Torsdag 12/3

Var Innom B&H Foto Video. Kjøpte meg et tegnebrett til Mac’en. Kjøpte dagspass til Metro systemet i New York som er vanvittig bra. Ventet ikke mere enn maks 2 minutter på et tog! Reiste ned til World Trade Center tomten. De hadde ikke kommet noe særlig mye lengre enn sist gang vi var der i 2006. Var innom Century 21 og fant meg 2 boxere og litt sokker ++ Spiste kyllingsuppe til lunsj. Veldig godt :) Gikk vanvittig masse!

Fredag 13/3

Dette var dagen vi skulle hjem igjen. Tok Metro ned til WTC igjen og kjøpte meg 8 boxere til :) så tok vi Metro ett stopp til Chinatown hvor vi møtte Marianne, Maria og Erik. Så tok vi Metro til Macy’s og gikk litt rundt der og spiste lunsj. Mere shopping!

Så bar det tilbake til hotellet og tok Limosin! til flyplassen. Følte oss litt ovenpå der vi cruiset gjennom New Yorks gater og år vi ankom flyplassen.

Gunnar, Patrick, Maggie, Erik, Maria, Marianne og Daniel

Gunnar, Patrick, Maggie, Erik, Maria, Marianne og Daniel

img_2667

Meg inne i limosinen

Flyet vårt gikk i 20 tiden så vi hadde grei tid på flyplassen til å spise middag og litt sånn.

Lørdag 14/3

Landet på Gardermoen i 9-tiden. Fant bilen etter litt leting. Det hadde havnet 15 cm med snø oppå den og den hadde blitt brøytet inne og sunket i all snøen så den satt fast! Kom løs etter ca 25 minutter med måking og strøing +++

Koselig å være med dere alle på ferie!

Klikk her for å se flere bilder fra turen!

Kommentarer mottas med takk!

 

12 thoughts on “Reiserapport: Colombia & New York

 1. Skal si du har handlet endel ;P
  hehe..
  Ikke dårlig..
  Høres ut som at dere/du har hatt en flott tur i værtfall, og det skal ikke sies at det mangler av boksere og skjorter :P
  ;D

 2. VITTIG!!!!

  Den "somerfuglen" har jeg også bilde av.. På trappa opp til kirka på Monserate… Morsomt….

 3. De 50 måtene jeg har skrevet er jo ikke akkurat så krevende alle sammen. Når det gjelder 30 min sex så kommer det nok ann på aktivitestnivået. Alle er ikke like aktive så disse tallene er tatt utfra gjennomsnitt. Alle mennesker er ikke like, noen forbrenner mer enn andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.