Homey smarthus

Homey er en smarthjemløsning, også kjent som et smarthus, er et hjem som er utstyrt med teknologi som gir deg mulighet til å kontrollere og overvåke en rekke enheter og tjenester i ditt hjem ved hjelp av en enkelt app eller en hjemmekontrollenhet. Dette kan være alt fra lys, varme, klima, lås, sikkerhet, underholdning og husholdningsapparater.

En av de mest populære smarte hjemløsningene på markedet er Homey, som tilbyr et stort utvalg av kompatible enheter og integrasjoner med andre smarthjemplattformer. Homey har også en intuitiv og brukervennlig app som gjør det enkelt å sette opp og kontrollere alle enhetene dine fra en enkelt plattform.

En av fordelene med Homey er at det er en åpen plattform, noe som betyr at du kan koble til en rekke forskjellige enheter fra ulike produsenter. Dette gir deg større fleksibilitet og valgfrihet når du skal sette opp ditt smarthus. Homey støtter også mange forskjellige språk, noe som gjør det enkelt å bruke for mennesker over hele verden.

En annen stor fordel med Homey er at den tilbyr en rekke avanserte automatiseringer og regler. Dette gir deg mulighet til å sette opp automatiske scenarier som f.eks. at lysene skal slå seg på når du kommer hjem eller at varmen skal senkes når du forlater huset. Dette kan bidra til å øke komforten i hjemmet ditt, samtidig som det kan hjelpe deg å spare penger på energiregningen.

Alt i alt er Homey en solid smart hjemløsning som tilbyr et stort utvalg av enheter og integrasjoner, en brukervennlig app og avanserte automatiseringer. Dette gjør det enkelt for deg å sette opp et smarthus som passer dine behov og ønsker.

Stikkord

 

Justere volum 5% opp og ned i Homey med Sonos

Det første du gjør er å opprette en variabel. Jeg har kalt min for Sonos Volume. Denne skal være et nummer. Jeg satt min til 0.25 som standard første gang.

Når dette er gjort kan du lage en ny flow. Denne blir volum opp. Det vi gjør da er å først endre variabelen sonos volume til ønsket veldig. Og så setter vi denne verdien som volum på sonos.

Som du ser under tar vi variabelen inni braketter og setter den +0.05 som er 5% siden vi bruker + blir volumet høyere.

Nå er volum opp ordnet. Så er det å fikse volum ned. Du lager en helt lik flow men endrer + til –

Vil du unngå at volum skrur seg på på 100% kan du sette dette når du starter en Flow for musikk. Da får vi volum til 25% og kan enkelt justere med knappene vi har satt opp over.

Sånn, da har du lært å endre en variabel og bruke denne i en Flow. Jeg bruker en namron K8 bryter til å styre disse flow med.

 

Homey MQTT Guide til HomeAssistant

Denne guiden er hovedsakelig laget for å dokumentere hvordan man kan sette opp et dashboard til Homey med å bruke HomeAssistant. Denne posten er også under oppdatering da min HomeAssistant installasjon ble ødelagt pga diskkrasj.

Det du trenger for å gjøre dette er en virtuell maskin. Jeg har valgt å bruke VirtualBox og etter man har lagt inn denne så laster man ned noen filer fra nettsidene til HomeAssistant. Filen du skal ha er .VDI filen som ligger der. Denne kan du importere direkte i VirtualBox.

Åpne VirtualBox og trykk «NEW».

  1. Lag en ny virtuell maskin (NEW)
  2. Velg “Other Linux (64Bit)»
  3. Velg “Use an existing virtual hard disk file”, og velg VDI filen du lastet ned tidligere
  4. Så må du åpne instillingene ved å gå på “Settings” og gå til “System” og under «Motherboard» og skru på EFI
  5. Så under “Network” og “Adapter 1” må du sette denne som Bridged.

Anbefalte innstillinger som minimum finner du under

  • 2GB RAM (4gb anbefales)
  • 32GB Lagring
  • 2vCPU (jeg bruker 4vCPU)

Når alt dette er gjort kan du starte din HomeAssistant installasjon.

Så åpner du nettleseren på http://localhost:8123/ Her må du velge navn, brukernavn og passord. Ikke legg til enheter enda. Disse skal ikke legges til direkte i HomeAssistant men hentes fra Homey. Nå må vi gå videre til neste skritt som er å sette opp Homey for at integrasjonen skal fungere.

Oppsett i Homey

For å implementere MQTT i Homey må man etter min erfaring først aktivere Eksperiment. Det gjør du med å åpne Homey Appen trykke på

«Mer» -> Instillinger -> Eksperimenter -> Eksperiment aktivert

Når dette er gjort går du til Homey Apps og laster ned følgende apper:

MQTT Broker

Denne anbefaler jeg å sette opp først, eller den må settes opp først. Jeg personlig valgte å sette den opp med brukernavn «mqtt» og passord «mqtt».

MQTT Client

Skriv inn din IP adresse for Homey (anbefaler å ha Homey med fast IP)

MQTT Hub

Sørge for at:

  • Sjekk at «Running» er AKTIVERT
  • Sjekk at «Home Assistant Discovery» bryteren er AKTIVERT
  • Broadcast-knappen vil bli brukt senere når konfigurasjonen i Home Assistant er endret for å kunne oppdage denne sendingen fra MQTT Hub

What solved it for me is:
1.Go to MQTT Hub
2. Set COMMUNICATION PROTOCOL to Custom
3. Enable Include class
4. Disable Include zone
5. Normalize

HomeAssistant

Gå til «Konfigurasjon» -> «Integrasjoner» -> «Legg til integrasjon»

Søk etter MQTT og legg til denne integrasjonen. Velg IP-adressen til homey og port 1883. Lagre.

Så må du inn igjen i Homey ->MQTT Hub og velge Broadcast. Når du i HomeAssistant går til «Konfigurasjon» -> Enheter vil alle tingen i Homey ligge der.

Dashboard

Da kan du klikke deg til «Oversikt» og se alle enheter med alle alternativer. Det er veldig uryddig måte å vise alt på og alt trenger strengt tatt ikke vises. Jeg vil anbefale å lage flere «Faner» som du kan sortere ting på. Vi har landet på «Hus», «1. Etasje» og «2. Etasje» foreløpig.

 

Endre farge basert på strømpris

For å endre farge på lysringen til Homey ved bruk av gjeldende strømpris så kan du gjøre dette med tre Flows som er delt under. Det kan også gjøres på alternative måter.

Når strømprisen inneholder «cheap» så setter jeg lysringen i blå farge.

Når prisen er «normal» setter jeg lysringen til grønn.

Når den er «expensive» setter jeg lysringen til rød og sender samtidig varsel til telefonen om at strømprisen nå er «dyr». Dette er mest for å kunne skru av ting som strengt tatt ikke trenger å stå på. Feks slukke lys i rom som det ikke er noen i. Vente med å gjøre ting som krever mye strøm.

Det finnes nok mange måter å gjøre dette på, men denne måten fungerer greit i vår familie.

 

Homey Flow

Automatiser hjemmet ditt med flows.
Med Flow bestemmer du hvordan enhetene dine skal fungere sammen for å automatisere hjemmet ditt. Alle kan sette opp Flows, det er ikke vanskelig, for eksempel kan du koble en dørsensor til lysene dine for å sikre at du alltid kommer hjem til et opplyst hjem.

Det er flows eller scener om du vil som er selve motoren i et automatisert hjem. Hva skal skje når en hendelse skjer? I eksempelet over så er det når dørsensoren på ytterdøren åpnes så skrur lyset seg på. Det kan være i gangen, stuen og kjøkkenet eller andre steder det er hensiktsmessig. På toalettet kan dette være en kjekk ting å få automatisert. Jeg ser at hjemme hos oss så er vi dårlig til å skru av lyset. Med en bevegelsessensor så kan man si at hvis det ikke har vært noen bevegelse i for eksempel 5 minutter så skal lyset skrues av. På denne måten trenger du aldri skru av og på lyset med knapp.

Flows kan lages på mobiltelefonen, nettbrettet eller i nettleser på flow.homey.app

Eksemplene i denne guiden bruker nettleser da denne er greit å ta bilder av. Du kan også dele en flow med en venn eller spør andre som har homey om de ønsker å dele en flow, da er denne tilpasset eieren og må modifiseres til å passe inn i ditt hus. Fordelen med en delt flow er at du ser gangen og hvilke ting som blir brukt i en flow.

Under ser du hva jeg bruker for å låse døren på kvelden. Når klokken er etter 20.00 og ytterdøren er ulåst så skal den låses etter 5 sekunder.

Så bra tenker du nå, men hvordan vet jeg at den faktisk er låst? Da kan du sette opp et varsel som sender en melding via Homey Appen. Da får jeg et «pling» og en melding/kvittering hvor det står at døre er låst.

Dette er en enkel guide til hvordan flow lages. De kan gjøres veldig avanserte og sjekke om det er folk hjemme, bruke logikk og datoer. Det meste kan gjøres med litt planlegging.

 

Athom Homey Pro

Siden vi skal bygge nytt hus og huset skal være smart fra første stund valgte jeg Athom Homey Pro. Denne støtter de fleste teknologier som vi bruker i dag. Noen produsenter er listet på bildet under.

Homey har støtte for følgende teknologier.

  • Zigbee (Hue)
  • Z-Wave (Fibaro)
  • Wi-Fi (Mill)
  • Bluetooth (SG)
  • 433 MHz (Nexa)
  • 868 Mhz
  • Infrared (Fjernkontroller)

Siden den dekker så mange forskjellige protokoller og teknologier så er den veldig enkel å sette opp. Du kan implementere Philips Hue pærer og Ikea på samme hub, noe man og kan med feks Hue Hub, men man kan legge til så mange andre produkter på Zigbee protokollen også som Aqara og andre.

Foreløpig har jeg koblet opp Mill Wifisocket som jeg har på soverommene til barna, den passer på at det ikke blir kaldere enn 18 grader på natten.

Sonos playbar og Ikea Symfonisk er koblet opp via Homey slik at vi kan starte spillelister og radio der vi ønsker til en hver tid. Dette krever at man lager flows for dette, mer om dette senere.

På kjøkkenet og i stua har jeg en Aqara Sensor som melder i fra om lufttrykk, temperatur og luftfuktighet. Denne er per dags dato ikke automatisert og styrer ingen andre enheter.

Robotstøvsuger kan jo selvfølgelig legges inn i smarhuset og den kan feks starte kl 08 hver dag slik at man kommer hjem til renere hus uten for mye støv. Dette krever jo igjen at man har ryddet på forhånd for noen støvsugere spiser jo alt på sin vei (det er vel og noe av poenget med den) så derfor må rommet være ryddet før den kjører.

Hue lyspærer har jeg i et par stålamper, på loftet brukes den ene som nattlys slik at man finner frem til badet gjennom jungelen av livsfarlige legoklosser og perlebrett. Det er viktig med lys på farlige nattreiser på gangen.

Yale Doorman er lagt til og automatisert, foreløpig står den med låsing automatisk kl 20 og i tillegg om man går ut etter denne tiden så vil den låse automatisk etter 5 minutter uten aktivitet. En nymåtens form for smekklås.

Det beste med slike smarte dingser er absolutt det an man kan sjekke om døren er låst fra jobb. Det kan og automatiseres slik at har man en knapp ved ytterdøren kan man skru av alle lys og sette forsinkelse på låsing av dør til feks 20 sek. Da låses døren automatisk når man har gått ut.

Det er mange ting man kan integrere, jeg har for eksempel en sjekk på internetthastigheten som kjøres hvert 30. minutt og logger resultatet.

Selve automatiseringen gjøres med flows. Dette virker litt som IFTTT ( If This Then That) mer om dette en annen dag.