Migrene, har du hatt det vet du det!

Idéen til og inspirasjonen til å skrive dette innlegget fikk jeg når jeg leste Migrene av bloggeren Ane.

Jeg tror kanskje at migrene er blitt en ny motesykdom. Alle har det! Først vil jeg bare forklare hva som kanskje når du får et migreneanfall. For ja det er et anfall!

migrene

Foto: dead_squid - http://www.flickr.com/photos/deadsquid/2240930660/ - Creative Commons - BY-NC

Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 4-72 timer. Smertene er ofte ledsaget av kvalme og brekninger, lysskyhet og lydfølsomhet. Hvilken side av hodet som rammes, kan variere fra anfall til anfall.

Andre symptomer kan være forsterkede sanseinntrykk før hodepinen setter inn og såkalt aura. Aura kan arte seg som lysglimt i synsfeltet, eller som at deler av synsfeltet blir uklart og forsvinner. Prikking og stikking i hendene, samt svimmelhet og ustøhet kan også oppstå ved aura. Noen opplever talevansker.

kilde: http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=2443

Det er migrene. Det er kjipt, ekkelt, vondt og ubehagelig for meg og andre.

Nå tenkte jeg at jeg som Ane og skal fortelle hvordan det er for meg å ha migrene.

Det vanlige er at jeg får en rar smak i munnen, en merkelig metall smak hvis du skjønner. Det er ikke noe god smak. Tenker først ikke så mye over det men blir veldig tørst. Så kjenner jeg det som oftest i den høyre armen at den begynner å bli nummen. Den sovner og bare henger der. Jeg kan bevege på den og alt sånn, men den reagerer ikke slik den skal. Slår borti ting med den. Jeg føler ikke smerte i det hele tatt. Det er liksom ikke kontakt med hjernen.Nå har det kanskje gått 5-10 minutter

Etter dette så begynner jeg å få tunnelsyn. Dette er skikkelig ekkelt! Tenk deg at du ser inn i en kikkert feil vei. Nesten slik har jeg det. Jeg må bevege hodet ekstra mye for å se ting. Dette igjen tror jeg påvirker balansen min for jeg vingler og sliter med å stå rett opp og ned. Det som skjer så er at koordinasjonen min er så dårlig at jeg ikke klarer å taste inn et telefonnummer på mobilen. Jeg må jo komme meg hjem til senga! vi begynner kanskje å nærme oss 20 minutter nå.

Nummenheten beveger seg nedover brystkassen til beinet. Jeg har fortsatt bare nummen i høyre side. Beinet begynner å svikte og jeg er enda mere svimmel. Sliter med å gå og raver rundt som en eller annen fyllik på rødsprit!

Nå har jeg forhåpentligvis klart å komme meg hjem! Hiver i meg noe kvalmenedsettende tabeletter i håp om at det jeg har spist ikke kommer opp igjen!

Komme seg inn på rommet. Ned med rullgardin og foran med gardiner. Det må bli helt mørkt og gjerne litt kaldt. Jeg blir veldig lysfølsom etter en stund. Lys fra klokkeradio er VELDIG lyst! Setter på radio i bakgrunnen for å ha noe å høre på, veldig lavt.

Sjansen for at jeg sovner fort er stor, men av og til ligger jeg å kjenner på at nummenheten beveger seg rundt i kroppen. Det er IKKE noe koselig følelse, så det er greiest når jeg sovner fort. Klokka går fort når jeg har migrene. Av og til sover jeg 16-20 timer og når jeg våkner så føler jeg at jeg har sovet et par timer. Hodet dunker som bare det når jeg våkner. Få i meg noe koselig medisin som gjør at dunkingen gir seg litt. Sånn at det bare blir en kraftig hodepine. Er fortsatt ganske lysfølsom, men det har gitt seg litt.

hodepine

Foto: Ende - http://www.flickr.com/photos/ende/43891478/ - Creative Commons - BY-NC

Noen ganger så er armen min helt slapp og har ikke noe styrke. Det er som oftest høyre hånd. Kan være vanskelig å løfte et glass vann og slikt. Den er der og har følelse men er bare slapp.

Nå har det gått ett døgn, jeg har bare vondt i hodet og kroppen er sliten. Pleier å legge meg i 21 tiden og stå opp ca 12 timer senere. Kroppen får liksom aldri nok søvn når jeg har migrene. Det er ikke alltid så ille som jeg har skrevet om her, men vanligvis så er det noe lignende dette. Det er kjedelig og det er IKKE gøy.

Dag to er slitsom. Jeg sliter med å komme på navnene på enkle ting som fjernkontroll, brød og blander mange ord. Hjernen er satt litt ut av spill. Jeg kan si setninger som ikke henger sammen eller gir mening. Det er ret og slett slitomt å snakke.

Hvis du har migrene så vet du hva jeg snakker om. Kaller du skallebank/kraftig hodepine for migrene så har du virkelig tatt feil! Ikke skyld på migrene hvis du ikke har det. Her kan du se om hodepinen du har kanskje er migrene. Du bør uansett få det diagnosert av en lege.

Har du migrene? Hva er dine erfaringer med det og har du funnet ut noe som hjelper?

 

15 thoughts on “Migrene, har du hatt det vet du det!

 1. Jeg har slitt med migrene i 5 år, men føler det ikke er noen som forstår meg. Før jeg leste innlegget ditt. Jeg har anfallene mine vertfall 2 ganger i uken, med en dag der jeg like godt kunne vært en plante. Så er det dagene i mellom der kroppen prøver å komme tilbake til seg selv igjen.

  Jeg har dette halv året gått på en privat skole, og der har vi bare fått ha 8 dager fravær, men i min situasjon har dette vert umulig. Men det som irriter meg er at lærerene mine vet så mye bedre enn meg, og sier; jammen jeg har også migren osv. Vi som virkelig har migrene blir stillit i et dårlig lys, for andre bruker det som du sier til en beskrivelse av en sterk hodepine. Men jeg vet at jeg ikke har mer enn 20 dager fravær på 5 måneder, og i min situasjon så er jeg stolt over hvor LITE jeg har vert borte fra skolen dette halvåret, i forhold til mine to år på vanlig videregående.

  Jeg har prøvd to forskjellige typer tabletter for migrenen, den ene er maxsalt og den andre husker jeg ikke hva heter. Men jeg går også til kinesolog, som er en type kiropraktor. Han har løst opp veldig mye av spenningene mellom muskler og nerver i nakken min. Han tar også og presser på enkelte punkt på hodet mitt, som får meg til å føle at migrenen slipper litt taket. Det eneste problemet er at jeg er avhengig av å gå til han hver 4 uke.

 2. Er det flest Jenter/Kvinner som har Migrene? De som har problemer med migrene som jeg vet om er av Kvinnekjønnet.. Ja også Patrick etter jeg leste dette:-) hehe.. Er du Kvinne sånn egentlig Patrick? hehe:-)Neida, men i utgangspuntet så er jo det litt merkelig.. Jeg hadde noe liknende Migrene I Puberteten.. Nokså Likt som du skriver om over her.. Men har ikke hatt noe av det på 6-7 år.. Det opplevdes som om en var blenda som om en ble tatt bilde av, og så mista jeg følelsen i munnen og tunga.. etterfulkt av hodeverk nesten verre en hjernerystelse.. Jeg lå som regel i senga og håpte på og sovne slik at smertene i hode skulle forsvinne.. men var nesten helt god dagen etter, og fikk det som regel bare når jeg tok meg skikkelig ut på fotball banen eller var skikkelig stressa.. Tror ikke det var skikkelig Migrene men det var ille nok.. Har aldri kalt det Migrene heller, Må bare få sakt det.. Er vel noe en må få avklart hos lege egentlig.. Og tror mange bruker forskjellige Sykdommer for og kunne være giddalause.. Vondt i viljen kansje:-)

 3. Er det flest Jenter/Kvinner som har Migrene? De som har problemer med migrene som jeg vet om er av Kvinnekjønnet.. Ja også Patrick etter jeg leste dette:-) hehe.. Er du Kvinne sånn egentlig Patrick? hehe:-)
  Neida, men i utgangspuntet så er jo det litt merkelig.. Jeg hadde noe liknende Migrene I Puberteten.. Nokså Likt som du skriver om over her.. Men har ikke hatt noe av det på 6-7 år.. Det opplevdes som om en var blenda som om en ble tatt bilde av, og så mista jeg følelsen i munnen og tunga.. etterfulkt av hodeverk nesten verre en hjernerystelse.. Jeg lå som regel i senga og håpte på og sovne slik at smertene i hode skulle forsvinne.. men var nesten helt god dagen etter, og fikk det som regel bare når jeg tok meg skikkelig ut på fotball banen eller var skikkelig stressa.. Tror ikke det var skikkelig Migrene men det var ille nok.. Har aldri kalt det Migrene heller, Må bare få sakt det.. Er vel noe en må få avklart hos lege egentlig.. Og tror mange bruker forskjellige Sykdommer for og kunne være giddalause.. Vondt i viljen kansje:-)

 4. Er det flest Jenter/Kvinner som har Migrene? De som har problemer med migrene som jeg vet om er av Kvinnekjønnet.. Ja også Patrick etter jeg leste dette:-) hehe.. Er du Kvinne sånn egentlig Patrick? hehe:-)
  Neida, men i utgangspuntet så er jo det litt merkelig.. Jeg hadde noe liknende Migrene I Puberteten.. Nokså Likt som du skriver om over her.. Men har ikke hatt noe av det på 6-7 år.. Det opplevdes som om en var blenda som om en ble tatt bilde av, og så mista jeg følelsen i munnen og tunga.. etterfulkt av hodeverk nesten verre en hjernerystelse.. Jeg lå som regel i senga og håpte på og sovne slik at smertene i hode skulle forsvinne.. men var nesten helt god dagen etter, og fikk det som regel bare når jeg tok meg skikkelig ut på fotball banen eller var skikkelig stressa.. Tror ikke det var skikkelig Migrene men det var ille nok.. Har aldri kalt det Migrene heller, Må bare få sakt det.. Er vel noe en må få avklart hos lege egentlig.. Og tror mange bruker forskjellige Sykdommer for og kunne være giddalause.. Vondt i viljen kansje:-)

 5. Hehe, jeg hadde glemt at jeg hadde en blogg her jeg :P …
  Codamol fungerer (ihvertfall på svakere annfall) somregel (:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.