Kåseri om moteord

Fant dette kåseriet liggende i en boks når jeg drev og ryddet her om dagen. Det er kanskje veldig utdatert, men la gå.

Hva er det egentlig med moteord. De er populærei dag, men hva skal jeg si, om to måneder så kommer det et annet rart ord som «schpaa» inn i bildet. Vet ikke hva det betyr i det norske eller det indiske, pakistanske, kurdiske eller hvilket språk det nå er. Det blir brukt av mange, men ingen tenker på hva det betyr. Moteord blir rett og slett oppbrukt i en ordknapp tid.

Konge er over det landstrakte landet nå, og ja han heter fortsatt Harald og er fortsatt konge… og har etter det jeg har skjønt ikke noe med styresmaktene å gjøre. Konge betur tøft. Skal vi holde det gående med å stappe ordboka full av forklaringer for disse ordene! NEI! det skal vi ikke, og det går nok ikke de gamle mennene i norsk språkråd med på heller.

SMS gjør at det blir masse nye ord som qlt, d, r. Hvis det er qlt så vet ikke jeg… Det er mest tragisk at sånne ord skal komme inn i det norske skrivespråket.

Ord kommer og ord går, men Sylfest Lomheim består, men skal vi gå permanente moteord? Ja, ja, de kommer snart, og når språkrådet bøyer seg, så kommer det til og bare være slang og moteord som blir brukt i offentlige dokumenter.

Det hadde jo vært «sjef» det… Lurer bare på noe, hvem er det som dikter opp alle disse ordene? Er det språkrådet, naboen eller er det mannen i gata?

«Slamping» gjør nok mye i denne skalen med moteord. Hadde ungdommen hatt nok å gjøre eller giddet å gjøre noe, så hadde det blitt masse færre moteord. Jeg mener at det er alt for mange ord som det finnes bedre norske ord for, men det er mest sannsynlig at disse fremmedordene blir mer og mer brukt.

Snart blir det til at man sier: «Ta med deg pysjamasen og så går vi til stranda». Det stod i fremmedordboken min at pysjamas var veldug greit å ha på seg på stranden. Det er i hvert fall ikke mote nå for tiden.

Noen ord går liksom ikke av moten, men de er heller ikke moteord, sånn som «hæ» eller «hø». Dette er ikke moteord, og de står ikke i ordlista. De er kanskej en type moteord som aldri går av moten! De har sikker alltid hatt moteord, men jeg har ikke opplevd så veldig mange år med dem men de kommer og er nå. Moteord vil finnes så lenge det er mennekser på jorden.

Synes egentlig ikke det var så ille. Faktisk en av de bedre tingene jeg skrev i norsken på VGS. Fikk karakter 5 på dette :D

Har du noen oppgaver fra VGS du vil dele?

Hvilke moteord kommer du på som du bruker mye og hva betyr de egentlig?

 

2 thoughts on “Kåseri om moteord

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.