Banner du mye?

Når jeg hører folk som banner sånn i dagligtalen så blir jeg rett og slett litt satt ut. Noen klarer å få inn faen, helvete, pokker, gammal røy, hore, jævlig og alle andre ord du helst ikke skal rope høyt i kirka.

faen

Efeserne 5,4:
Rått snakk, dumt prat og grove vittigheter er også upassende. Si heller takk til Gud!

Jeg mister tråden i hva de snakker om når de bruker slike ord. Jeg bare fokuserer på hva de sa og så blir de neste setningene bare lyder som ikke blir oppfattet.

Kolosserne 4,6:
Tal alltid vennlige ord, men la dem ha salt og kraft, så dere vet hvordan dere skal svare hver enkelt.

Jeg synes det er en uting når det blir normalt å banne i dagligtalen. Det er liksom så lite fantasi å banne. Hvorfor ikke heller utdype det litt annerledes?

Hva synes du om folk som banner eller bruker upassende ord i dagligtalen?

 

27 thoughts on “Banner du mye?

 1. Eg syns det er veldig stygt med folk som banner, men når dei fleste folka eg kjenner gjer det til dagleg, ender eg heller opp med å ignorere det. Faktisk er det så vanleg å banne her i Tromsø at eg nesten har problemar med å ordlegge meg om eg skal fortelje om noko fordi det fyrste eg kjem på er diverse banneord som eg veit at dei andre ville brukt. Banning visar berre mangel på ordforråd, men desverre lider eg litt av det også (no er det ikkje sagt at eg bannar til dagleg, for det gjer eg ikkje).

  1. Matteus 18, 15
   «Hvis din bror synder mot deg, gå da å irettesett ham.»
   Hvis en som kaller seg en kristen banner til deg, si at han heller kan si takk Gud ;) som det står i Efeserne 5,4

 2. Flaut å si det, men jeg er så vant til det… Som eneste kristen i klassen fra 1. klasse til nå(10.klasse) og venner som banner så reagerer jeg nesten ikke lenger.. Men jeg synes det er unødvendig! trenger vell ikke bruker banneord inni hver setning når man skal si en setning… Men de har vell ikke så godt ordforåd så de må bruke banne ord istede da…

 3. Vel, jeg er nok veldig vant til å banne selv dessverre. Jeg er nordlending, men vet at det ikke er en god unnskyldning :p Men synes det er stygt med folk som bruker det i hver andre setning.

 4. Jeg banner ikke noe særlig, men dersom jeg er skikkelig sur kan det hende jeg sier noe stygt i blandt :/

 5. Jeg synes banning er forferdelige greier. Når folk rundt meg banner når de skal fortelle meg noe får jeg ikke lyst å høre på, for det de skal fortell miste litt av handlinga. Sånn som Johanne sa: Banning betyr bare mangel på ord. De vet ikke andre ord for ting og dermed bruker de banne ord. Stort sett alle rundt meg banner hele tida. Faktisk i hver setning nesten. Ikke alle, men maange.

  Folket banner når de bare skal fortelle når noe er fint, og når de er sinte, når noe er godt, og andre lignende greier. Banning utgår!

 6. Jeg liker ikke banning. Jeg har mange venner som banner litt innimellom, hvis de får vondt eller noe, så jeg er liksom litt vant med det. Men når folk bare kommer med en hel haug med banneord og tror de er drittøffe så hender det at jeg kommenterer det. Jeg blir bare så irritert, for det er ingen mening.. Er enige med de over som sier banning betyr mangel på ord

 7. Jeg husker at folk i klassen reagerte på at jeg banna første gang jeg gjorde det. Men jeg gikk i 7ende å ville være kul.

  Bestevenninna mi(som er kristen) gikk på en annen skole enn meg og ble påvirket av dem og banner som en vanlig del av språket. Dette har påvirket meg igjen, men da jeg kom til å si «helvette» i kirka, gikk det opp for meg at det hadde gått for langt.

  What to do? Det har blitt en del av meg som jeg ikke liker.

 8. Å banne i daglig tale blir bare dumt. Ikke bare er det offensivt, men man bruker også opp banneordene sånn at de ikke har noen kraft mere hvis man virkelig skulle trenge dem en dag.
  Det blir akkurat som om man bruke kjøkkenknivene til å åpne brev med, og så når man skal filetere fisk er de uskarpe og ødelegger fisken. Alt til sin bruk, og banneord er ikke til hverdagsbruk. Det beste er å spare dem til andre ord bare ikke duger.
  Og hvis man har et brukbart ordforråd skal det noe til!

 9. Jeg finner på egne banneord jeg:)

  Lurte på noe ang design på bloggbyen, har dere så man kan laste opp eget design via zip file?

 10. Hvis jeg forstår det hele rett mener dere altså via kommentarer og selve blogginnlegget at banning er en uting, greit nok det, andre skryter gjerne av at de finner opp egne ord istede for banneord, det er noe jeg reagerer sterkt på.
  Hva skiller disse ordene fra de virkelige banneordene? Substitutter som «sava», «jækli», «fisken» osv, er jo kun en annen uttale av det virkelige banneordet som er den underliggende. Vil det ikke da være det samme som å banne? Slik jeg ser det er kritikken av banning kun en måten man hever seg over andre mennesker på. Det å hevde at banning er noe man gjør i mangel på bedre ordforråd er et elendig forsøk på å undergrave andre mennesker.

  Jeg synes det er veldig lite respektfullt ovenfor andre mennesker at du(blogger) kobler av samtalen hvis den du snakker med banner. Det finnes sikkert mange som ikke er overstadig begeistrert over digg engasjement ovenfor Jesus, regner med du ikke ville synes det var trivelig hvis de koblet ut av samtalen eller mente du var uintelligent når du nevner Jesus eller gudstro?

  Jeg synes dere burde respektere folk som banner og ikke dømme folk pågrunnlag av at ikke de har samme forhold til ordstavelser som dere har.

 11. Banning er stress.

  Tore Løkke, det du gjør nå er å ikke respektere bloggerens synspunkt, men du mener at andre skal respektere dine synspunkter, som du så fint skriver, men gjelder ikke samme vei?

  Å samenligne en diskusjon som ikke noen er interesert i, mot bruk av dårlige ord altså banning, det er idioti, du kan ikke sammenligne noe som kan diskuteres mot ordbruk.

 12. Jeg synes banning er teit. Jeg går på ungdomsskolen og hører det hele tiden hver eneste dag og måtte bare lære meg å ignorere det. Jeg hører det mye hjemme også fordi mamma ikke er kristen. Vi som er kristne må bare lære oss å ignorere det. Vi kan også prøve å si ifra til de som gjør det veldig mye at det er irriterene og sårende for oss som rett og slett ikke liker å høre på det i det hele tatt!

 13. Banning er ord akkurat som alle andre. Skjønner ikke hvor illusjonen om at noen ord er styggere enn andre kommer fra. Vi lever i 2010, og da må man kunne uttrykke seg på den måten man vil, uten at noen skal si at det er stygt eller at man har dårlig ordforråd (når det asolutt ikke har noen sammenheng). Jeg reagerer mer på folk som ikke banner, selv om det ikke er noe som helst feil med det. Blir for gammeldags å tenke på den måten..

 14. Jeg er kristen og banner ikke selv, men har som mange andre blitt skremmende vant til banning. Mange bruker faen og helvete ofte! Men det er spesielt da folk bruker Jesus Christ, Jesus eller HerreGud, jeg reagerer og spør gjerne hva Han har med det å gjøre. Jeg har mange ikke-kristne venner og respekterer de som alle andre :) men det at folk skal spotte min religion når de er irriterte eller er sinte, er faktisk respektløst mot meg! Jeg skjønner de fleste ikke mener å spotte Gud, men det er derfor det er viktig å tenke over hvorfor man bruker akkurat de ordene. De har faktisk en betydning for mange!

 15. banning må bare ikke kobles sammen med synd.. som feks i verset om at man ikke skal misbruke Guds navn. det er helt greit å være uenige, men det som ikke er greit, er å fordømme andre på grunnlag av noe som ikke stemmer. jeg er kristen, og når jeg blir skikkelig sinna, så er det ingenting som er deiligere å si enn en saftig banneord. ikke fordi ordet betyr noe, men fordi jeg er blitt påvirket av samfunnet rundt meg.. det er vel heller der feilen ligger, hvis det er feil da… ?

 16. banning må bare ikke kobles sammen med synd.. som feks i verset om at man ikke skal misbruke Guds navn. det er helt greit å være uenige, men det som ikke er greit, er å fordømme andre på grunnlag av noe som ikke stemmer. jeg er kristen, og når jeg blir skikkelig sinna, så er det ingenting som er deiligere å si enn en saftig banneord. ikke fordi ordet betyr noe, men fordi jeg er blitt påvirket av samfunnet rundt meg.. det er vel heller der feilen ligger, hvis det er feil da… ?

 17. Er det ikke viktigere og ha fokus på de tingene som er viktig med det og være kristen, Som du sikkert vet 'Patrick' .. Gå ut og gjør ALLE folkeslag til desipler? Du kan ikke forandre Moralske talemåten på folk før de er på rett side.. Som du sikkert vet: Den som er frelst er en ny person.. Tror Banning forsvinner hvis en er frelst, rett og slett.. Hvis en skal kunne gjøre noe i forhold til det Jesus sier i Misjons befalinga, så må en takle slike ting som feks. Banning.. Det er viktig og være en god lytter, men hvis du detter ut når slike ord kommer så tror jeg ikke det kan være en fordel.. Men skal være ærlig, banning er ikke akuratt noe jeg er for. Heller en ting en må leve med..

  1. Helt enig der Ken Mario. Talemåten blir som oftest forandret automatisk når man blir kristen. For meg så forsvant det i hvert fall.

   Ja enig at det er noe vi bare må leve med, men jeg mener det handler om folkeskikk mer enn akkurat det at jeg er kristen. Banneord har mistet kraften de hadde før. Nå er det daglidags og det synes jeg er litt trist.

   1. Ja, Ting forandrer seg litt etter som tiden går.. En vet etter Den Hellige skrift at ting skal bli mer Umoralsk. Men tror Banning er Musepiss i havet i den sammenhengen.. Banning er liksom alltid vært der.. Men når det er akseptabelt på barne Tv så har det gått over alle ståkker.. Men som sakt så er det ikke så alt for lenge til skjefen kommer igjen:-)

 18. Ja, Ting forandrer seg litt etter som tiden går.. En vet etter Den Hellige skrift at ting skal bli mer Umoralsk. Men tror Banning er Musepiss i havet i den sammenhengen.. Banning er liksom alltid vært der.. Men når det er akseptabelt på barne Tv så har det gått over alle ståkker.. Men som sakt så er det ikke så alt for lenge til skjefen kommer igjen:-)

  1. Hvis det er ord uten mening, hvorfor kalles det da banning?

   Her er en liten forklaring fra wikipedia:
   «Tabuord er ein type ord ein ikkje kan bruka i visse samanhengar fordi dei vil støyta folk. Alle språk har slike ord som er tabu. Det kan variera ut frå situasjonen om eit ord er tabu eller ikkje.»

   «Banning vert som oftast bygd på negativitet, og i religion vert banning og bruk av kraftuttrykk sett på som eit tabu eller ei synd.»

 19. Å banne er å påkalle andre makter enn Gud.
  Jeg undret litt over eksemplene i dette innlegget, er «hore» og «gammal røy» banning? Er det ikke forskjell på skjelsord/styggeord og banning?

  Banning sier mye om et lite ordforråd, både hos kristne og ikke kristne.

 20. Å banne er å påkalle andre makter enn Gud.
  Jeg undret litt over eksemplene i dette innlegget, er «hore» og «gammal røy» banning? Er det ikke forskjell på skjelsord/styggeord og banning?

  Banning sier mye om et lite ordforråd, både hos kristne og ikke kristne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.